Publieke Werken vertoning film in Bibliotheek

Publieke Werken vertoning film in Bibliotheek


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Categorieën:
  • Zoekwoorden:

Woensdag 26 oktober – Film: ‘Publieke Werken’ – Voorfilm: ‘Tuindorp Vreewijk: Participatie in de praktijk’ – Met buffet van Roos Marijn.

Let op! Maaltijd en filmvertoning in Bibliotheek Feijenoord!


De film: Publieke Werken

Van Joram Lürsen 2015

publieke-werken

Met Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig en Rifka Lodeizen.

De film Publieke Werken heeft in september de Parel voor de beste boekverfilming van 2016 gewonnen.

Het Victoria Hotel in Amsterdam. Wie wat beter kijkt ziet een wel erg vreemdsoortige onderbreking van het klassieke witte hoekgebouw waar het hotel huist. Waar de gevel recht door zou moeten lopen, zijn een tweetal kleine gebouwtjes te zien die het aangezicht van het hotel flink in de war schoppen.

1888. Vioolbouwer Vedder moet zijn huisje verlaten voor het geplande Victoria Hotel, dat tegenover het net opgeleverde station van Amsterdam moet komen te liggen. Kan hij een uitweg vinden? Samen met neef Anijs zoekt hij een uitweg.

Naar een boek van Thomas Rosenboom.

In zijn boek beschrijft Rosenboom een praktijk die ook nu nog speelt in Amsterdam. In hoeverre moeten de lokale bevolking en voorzieningen wijken voor de expansiedrift van zowel de gemeente als ondernemers? Is meer altijd beter en moet Mokum net als het land waarvan het hoofdstad is, altijd maar bij de grote jongens horen?

In dit geval gaat het om een florerend Amsterdam anno 1888, waarin prestigedrang hoogtij viert. Het vermaarde Centraal Station is net geopend en het fameuze Concertgebouw met zijn ongeëvenaarde akoestiek staat nog middenin het moerasland. En dan zijn er de plannen voor het Victoria Hotel, naar voorbeeld van de allure van de Parijse hotels. Zoals dat tegenwoordig helaas ook nog steeds gaat, lopen de projectontwikkelaars op de zaken vooruit en wordt de eerste paal al snel in de drassige Mokumse grond geslagen. Het overreden van de bewoners van wat toen nog de Texelse Kade (de huidige Prins Hendrikkade) heette, lijkt een kwestie van het juiste bedrag bieden. Maar in het geval van vioolbouwer Vedder is het een kwestie van de lange adem. Hij weigert zijn pand te verkopen, want de hotelbonzen kunnen simpelweg en letterlijk niet om hem heen. Als zelfs zijn buurman, de kleermaker Carstens overstag gaat, is Vedder de laatste bewoner die stand houdt tegen de vermeende vooruitgang die oneerlijk maar onvermijdelijk is.

bron: filmtotaal.nl

publ-werken2 publieke_werken_3

 

Voorfilm

participatie-exp Tuindorp Vreewijk: Participatie in de praktijk

September 2016

In deze film over Participatie in Vreewijk kijken verschillende partijen vanuit de Verbeteraanpak terug op het betrekken van bewoners in het proces. Soms te veel, soms te weinig, maar wat is nou goed? En welk beeld hebben Vreewijkers eigenlijk bij participatie?

Dit is de afsluitende special van de reeks “Vreewijk, kroniek van een herstructurering” die Het Portaal maakte. Alle films zijn hier te bekijken: vimeo.com/album/1910224.

Stampotten

De maaltijd wordt ook weer verzorgd door ‘Roos Marijn’ en zal bestaan uit drie echt Hollandse stamppot gerechten: boerenkool, andijvie en rode kool (de laatste is vegetarisch).

 

Deze voorstelling vind plaats in Bibliotheek Feijenoord, Sandelingplein 16bbibliotheek-feijenoord

Reserveren verplicht: reserveren@podiumvreewijk.nl

Aanvang 18.30 uur. Zaal open vanaf 18.00 u. prijs €12,50

Aanvang film om 19.30 u

 

Het is natuurlijk ook mogelijk om alleen de hoofdfilm te komen kijken. Aanvang: 19:30u Entree: € 5,00 Reservering nodig.

poster-film-okt-16-a4