Florence Foster Jenkins – de film

Florence Foster Jenkins – de film


Evenementgegevens


UITVERKOCHT!  (29 mei)

Beethoven zei ooit dat een foute noot wel te vergeven valt, maar passieloos spel niet. Met zijn aimabele film over de ‘slechtste zangeres ter wereld’ toont regisseur Stephen Frears ons in extremo de werkelijke betekenis achter Beethovens woorden.
bron: filmvandaag.nl

Vooraf aan de film: speciaal voorprogramma met violiste Miranda Rademaker:

Florence Foster Jenkins: een film die ook gaat over het verwezenlijken van je dromen.  In het voorprogramma vertelt Miranda Rademaker welke rol die dromen spelen in haar muziekpraktijk. Uiteraard met muzikale omlijsting door leerlingen en haarzelf!

Florence Foster Jenkins – de film

Regie – Stephen Frears, 2016; met Meryl StreepHugh GrantSimon Helberg – komedie

vervolg recensie filmvandaag.nl

Een stem uit duizenden

Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) behoort tot de sociale elite van New York in de jaren veertig. Ze is getrouwd met Brits aristocraat en amateuracteur St Clair Bayfield (Hugh Grant) en wordt beroemd door haar financiële bijdragen aan de muzikale wereld in New York, zoals het financieren van Toscanini’s concerten. Zelf droomt ze ervan operazangeres te worden, ondanks het feit dat ze lijdt aan syfilis. Probleem is alleen dat haar stem doet denken aan nagels op een schoolbord. Dit heeft ze zelf volstrekt niet door en met echtgenoot St Clair – die haar koste wat kost tegen de waarheid wil beschermen – werkt ze vrolijk verder aan haar zangcarrière en geeft privéconcerten voor eigen vriendenkring. Wanneer ze besluit een groot concert in Carnegie Hall te geven, zal ze overgeleverd zijn aan de ‘genade’ van de critici en St Clair betwijfelt of zij dat aankan.

Passie voor muziek

Stephen Frears weet, net als in Philomena, het drama op een toegankelijke en komische manier te verfilmen en onnodig melodrama te omzeilen. Frears vermijdt het eenzijdig bespotten van Jenkins en benadrukt haar passie voor muziek. Frears vraagt ons of haar oprechte liefde voor klassieke muziek niet indrukwekkender is dan haar armzalige stem.

Frears wordt hierin bijgestaan door Streep die met haar komisch talent Jenkins als een aandoenlijke en nobele dame neerzet. Ook moet gezegd worden dat Hugh Grant, toch een van de meest getypecaste acteurs, niet onverdienstelijk acteert. Hij brengt humor in de wijze waarop St Clair anderen wanhopig overtuigt van de ‘kwaliteiten’ van Jenkins en tegelijkertijd is zijn devotie aan haar vertederend.

Florence Foster Jenkins is een fijne, mooi en knappe film

Er is waarschijnlijk naast Meryl Streep geen andere actrice die zo stralend en vol overgave vals kan zingen. Zowel regisseur Frears als scenarist Nicholas Martin als actrice Streep maakt nooit een schertsfiguur van Jenkins.
bron: Volkskrant

Florence Foster Jenkins (Meryl Streep) is een rijke dame in New York in de jaren 1930 die een grote passie voor muziek heeft. Haar ambitie is om operazangeres te worden ondanks haar gebrek aan talent. Ze is er zelf van overtuigd een fantastische stem te hebben. Het publiek dat haar gezang aanhoort, waardeert haar meer om het amusement dat zij hun schenkt dan om haar muzikale talent. Critici noemen haar de “slechtst zingende operazangeres ooit” en haar echtgenoot en manager St. Clair Bayfield (Hugh Grant) probeert zijn geliefde echtgenote af te schermen van de waarheid. Wanneer Florence besluit om een groot openbaar optreden in Carnegie Hall te geven, komt hij voor een grote uitdaging te staan.
bron: wikipedia


Voorprogramma: violiste Miranda Rademaker en een aantal van haar leerlingen.

Met maaltijd van Roos Marijn!

 

Reserveren film en maaltijd is nodig: reserveren@podiumvreewijk.nl

Aanvang 18.30 uur.
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €12,50

Alleen film: € 5,- , ook dit reserveren s.v.p.

Aanvang film om 19.30 u

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD