28 mei Filmavond ‘Johan Primero’ met korte film

28 mei Filmavond ‘Johan Primero’ met korte film


Evenementgegevens


Vrolijke film over een Spaanse Johan die in de war raakt als liefde voor een vrouw de liefde voor zijn club in de weg staat.

Met het oog op het WK, of je nou van voetbal houdt of niet.

In het voorprogramma een korte film over het beeld van Chabot in de Kuip: de Voetballer.

Johan Primero: Spaanse film van Nederlandse maker

Een sprookjesachtige roadmovie over een man die in zijn 2CV rondjes rijdt om het stadion van Barcelona omdat hij ervan overtuigd is dat de club daardoor zal winnen. Als Johan verliefd wordt op een jonge vrouw die autoruiten wast bij een stoplicht op zijn route, wordt zijn leven in de war geschopt.

Over de maker Johan Kramer: Hier straalt zijn geloof, hoop en ware liefde voor de wereld en het leven af op de kijker. En dan maakt het geen donder uit of je wel of niet van voetbal houdt.(Arjan Welles, film1)232199453_640Als je de term ‘road movie’ hoort, zie je lange wegen door wijdse vlaktes voor je. De open weg, grote Amerikaanse auto’s, kale landschappen, een doel en een bestemming. Het Spaanstalige johan primero van de Nederlandse regisseur Johan Kramer is een road movie zonder al die elementen. Niks geen comfortabele asfaltvreter: de dikkige veertiger Johan Puig (José Luis Adserías), eigenlijk Juan, rijdt in een haast antieke 2CV, geverfd in de kleuren van ‘zijn’ FC Barcelona. En hier geen open wegen of landschappen: Johan rijdt om het stadion van zijn club, dagelijks minstens vijftig keer, opdat zijn team niet zal verliezen. Een doel is er dus nog wel: Barça moet winnen. Maar een bestemming heeft Johan niet; hij rijdt gewoon zijn rondjes. Wel heeft hij wat reisgenoten, min of meer: hij drinkt dagelijks zijn koffie bij cafébaas Jorge, luistert naar de wijze lessen van Señor Suarez en doet zijn boodschappen bij de lieftallige Doris. Ondertussen creëerde hij in zijn auto een eigen paradijsje, waar nooit meer uit komt: zijn siësta houdt hij in de garage van de gebroeders Ramirez, de kapper knipt vanaf de achterbank en hij laat zijn pizza’s op de motorkap bezorgen.

Totdat (voelt u hem aankomen?) hij de springerige Paquita (Aurora Cayero) tegen het lijf rijdt, die bij een stoplicht zijn voorruit gaat staan wassen. Dan wordt johan primero, zijn maffe hoofdfiguur en idiosyncratische details ten spijt, gewoon een verhaal van een jongen die een meisje ontmoet en door of voor haar langzaam uit zijn schulp kruipt. www.filmkrant.nl (Joost Broeren, de FILMKRANT)

 

Het filmtheater is een initiatief van Vreewijk Cultuur én de Cultuurscout Feijenoord en wordt georganiseerd i.s.m. de Filmkrant.

Iedere laatste woensdagavond van de maand, met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus en de decembermaand, zal er een filmavond plaatsvinden in het filmtheater van ‘het Witte Paard’, Groenezoom 245 in Vreewijk.

 

Zaal open vanaf 19:00 / aanvang: 19:30
entree: € 5,00

Reserveren o.v.v aantal personen en voorstelling.