Film: Volver

Film: Volver


Evenementgegevens


Het verhaal van de film gaat over drie generaties vrouwen die de oostenwind, vuur, waanzin en zelfs de dood overleven dankzij hun goedheid, leugens en grenzeloze levendigheid. 

De film is gekozen door gastprogrammeur Wapke Feenstra.

Kaarten kopen

Regie: Pedro Almodóvar, 2006

Met: Penélope Cruz (Raimunda), Carmen Maura (Abuele Irene), Lola Dueñas (Sole), Blanca Portillo (Agustina), Yohana Cobo (Paula), Chus Lampreave (Tía Paula) e.a.

Het gebeurt tegenwoordig eigenlijk nog maar weinig dat er een film wordt gemaakt, die alleen maar over vrouwen gaat. Een film waarin geen enkele man op het scherm een echte rol van betekenis speelt. Er worden natuurlijk wel regelmatig sentimentele, clichématige ‘chick flicks’ gemaakt, soms ook wel vrouwenfilms genoemd. Dat zijn echter wezenlijk andere films, waarin de vrouwelijke hoofdpersoon bovendien meestal haar best doet om aan de man te raken. De films van Spanjaard Pedro Almodóvar zijn geen chick flicks. De regisseur van o.a. Carne trémula, Todo sobre mi madre en Hable con ella heeft de meeste van zijn stijlkenmerken achterwege gelaten om zijn beste werk tot nu toe te maken: Volver, een ode aan de vrouw en haar overlevingskracht.

bron: Filmtotaal

Penélope Cruz speelt dé rol van haar carrière als Raimunda, een vrouw van in de dertig met een dochter, Paula. Samen met haar dochter woont ze in Madrid, net als haar zus Sole. Gedrieën reizen ze af naar hun geboortedorp in La Mancha om het graf van de ouders van Raimunda en Sole schoon te maken, zoals de lokale traditie voorschrijft. Daar komen ze hun oude buurvrouw Agustina en hun tante Paula tegen. Die laatste is half blind en slecht ter been, maar toch zorgt ze op de één of andere mysterieuze manier voor zichzelf en heeft ze zelfs lekkernijen voor de familie klaarstaan.

Volgens de dorpelingen waart de geest van hun dode moeder rond het huis, om haar zus te helpen. Wanneer tante Paula sterft en Sole alleen naar de begrafenis gaat (Raimunda moet ondertussen een geheel te rechtvaardigen lijk zien weg te werken…) lijkt het zowaar of Sole’s moeder voor haar verschijnt; ze wil zelfs mee terug naar Madrid. Carmen Maura, in de jaren ’80 al een muze van Almodóvar, speelt deze rol prachtig en zorgt ervoor dat haar personage nooit eng, morbide of juist te kluchtig en grappig wordt. Tegelijkertijd bewaart ze de humoristische kant van haar karakter. Wat volgt is een ontroerend, soms zelf hartverscheurend maar ook humoristisch verhaal over drie generaties vrouwen in één familie, waar je als kijker de eerste keer maar beter niet al te veel van af moet weten.

Volver betekent terugkeren, en dat thema manifesteert zich op allerlei manieren.


Voorprogramma

De inleiding wordt verzorgd door gastprogrammeur Wapke Feenstra, beeldend kunstenaar.

BOERENZIJ is een kunstproject op Rotterdam Zuid. Wapke Feenstra zocht naar plattelandscultuur, boeren en nieuwe havengezichten. Van 11 oktober 2019 tot en met 12 januari 2020 is er een tentoonstelling in TENT Rotterdam.

Zie de website www.boerenzij.nl en www.wapke.nl

 


Met maaltijd van Roos Marijn!

Kaarten kopen

Aanvang voorprogramma 18.30 uur, aansluitend maaltijd gevolgd door de hoofdfilm om 20.00 uur
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €13,50

Alleen film: € 5,50 ; ook hiervoor is een kaartje te kopen.

Een strippenkaart voor € 35,00 voor drie keer film aansluitend + maaltijd is een mogelijkheid.

Aanvang film om 20.00 u

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

Kaartjes kopen