Film: Tulipani

Film: Tulipani


Evenementgegevens


Vrolijke film over een romantische Zeeuwse boer die na de watersnoodramp in 1953 nooit meer natte voeten wil. Hij fietst naar Zuid-Italië. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende.

De keuze van gastprogrammeur Joke van der Hoek.

Tulipani was de openingsfilm van het Nederlands Filmfestival 2017. Na de watersnoodramp in 1953 wil de Nederlandse boer Gauke nooit meer natte voeten krijgen. Hij stapt op zijn fiets en rijdt, met een zak tulpenbollen, naar Puglia in Italië om daar een nieuw bestaan op te bouwen. Hij weet op miraculeuze wijze tulpen te kweken en groeit hij uit tot een levende legende, ondanks de tegenwerking van de lokale maffia.
Vijfentwintig jaar later komt zijn dochter, de Canadese Anna, naar Italië. Zij vindt er de liefde en samen ontdekken ze de geschiedenis van haar vader. Een vrolijke film met Italiaans temperament en Nederlandse ondernemersgeest.
bron: filmvandaag.nl

De derde film van Mike van Diem heeft als ondertitel Liefde, Eer en een Fiets meegekregen. Dit dekt dan ook gelijk de lading en verenigt ook nog eens de belangrijkste elementen, waaronder de Hollandse nuchterheid en de Italiaanse passie. In een aantal tijdslagen wordt het verhaal van de Zeeuwse Gauke uit de doeken gedaan die na de watersnoodramp van 1953 een nieuw bestaan in Italië probeert op te bouwen. En zoals Hollanders dat nu eenmaal doen is het de tweewieler die de boer de grens over brengt.

Een leven in Zuid-Europa is flink wennen, maar dat geldt voornamelijk voor de Italiaanse dorpsbewoners die een vreemde eend in de bijt bemerken. Gauke fietst zo’n beetje letterlijk tegen een vervallen boerderij aan die hij met wat handjeklap op de kop weet te tikken. Hij verbouwt het pand en begint een tulpenkwekerij. De bloemen vinden gretig aftrek bij de bevolking.

Maar er is nog een hele geschiedenis aan vast te knopen. Hierin speelt de jonge Anna een hoofdrol. Tulipani begint met een kluchtige scène waarin ze het ziekenhuis in wordt gereden. Een politierechercheur probeert te achterhalen wat er gebeurd is. Later verlaat ze het Montreal van de jaren tachtig voor een buitenlands avontuur.
bron: filmtotaal.nl

Met maaltijd van Roos Marijn!

 

Reserveren film en maaltijd is nodig: reserveren@podiumvreewijk.nl

Aanvang 18.30 uur.
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €12,50

Alleen film: € 5,- , ook dit reserveren s.v.p.

Aanvang film om 19.30 u

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD