Film: The United States vs. Billie Holiday

Film: The United States vs. Billie Holiday


Evenementgegevens


Lee Daniels laat in The United States vs. Billie Holiday zien hoe de zangeres met de hemelse stem door racistische autoriteiten kapot wordt gemaakt.

De legendarische Billie Holiday (1915-1959), één van de grootste jazzmuzikanten aller tijden, werd en wordt nog steeds aanbeden over de hele wereld. Maar ze was ook jarenlang het doelwit van de Amerikaanse overheid.

Door haar roemruchte protestlied Strange Fruit , waarin Billie een aanklacht doet tegen lynchpartijen, rassenongelijkheid en racistisch geweld, had de Federal Department of Narcotics het jarenlang op haar gemunt. De zwarte undercover-agent Jimmy Fletcher, met wie ze een tumultueuze relatie kreeg, werd op haar afgestuurd om haar te betrappen op het bezit van drugs. In The United States vs. Billie Holiday zien we haar eindeloze strijd met verslaving, roem en een hartverscheurende liefde.

Geregisseerd door de Oscargenomineerde regisseur Lee Daniels. Het scenario komt uit handen van de Pulitzer Prize-winnende toneelschrijver Suzan-Lori Parks en is gebaseerd op het hoofdstuk The Black Hand uit Johann Hari’s bestseller uit 2015 Chasing The Scream: The First and Last Days of the War on Drugs. Andra Day werd voor haar rol als Billie genomineerd voor een Oscar voor Beste Actrice (bron: lumiere.nl).

Lee Daniels – Verenigde Staten 2021. Met oa. Andra Day, Trevante Rhodes, Garrett Hedlund en Natasha Lyonne.

Kaarten kopen

 

Over de regisseur: Lee Daniels

Daniels begon zijn filmcarrière als casting-director en productieassistent. Later richtte hij met Lee Daniels Entertainment zijn eigen productiebedrijf op. In 2001 producete hij de dramafilm Monster’s Ball. De film leverde Halle Berry de Oscar voor beste actrice op. Berry werd zo de eerste niet-blanke winnares van de prijs.

Enkele jaren later begon Daniels ook films te regisseren. Hij maakte zijn debuut met de misdaadfilm Shadowboxer (2005). Nadien regisseerde hij ook de boekverfilming Precious (2009). De film won twee Oscars. Daniels zelf werd de eerste Afrikaans-Amerikaanse filmmaker die genomineerd werd voor zowel beste regie als beste film.[10]

In de jaren 2010 richtte Daniels zich op het kleine scherm. Hij bedacht, producete en regisseerde met Empire (2015–2020) en Star (2016–2019) twee muzikale dramaseries voor Fox.

 

Met voorprogramma en maaltijd

Voorprogramma: Live muziek! Wietse van Welzenis, liefhebber gitarist, speelt voor ons enkele nummers op zijn gitaar.

De maaltijd voor deze avond wordt weer verzorgd door Het Witte Paard.

Aanvang 18.30 uur
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €14,50 voor film en maaltijd

Let op, de aangeduide eindtijd is bij benadering, omdat het voorprogramma van wisselende lengte is.

Een strippenkaart voor € 39,50 voor drie keer film + maaltijd kan gereserveerd worden via charlotte@podiumvreewijk.nl. Zie voor spelregels strippenkaart: pagina-contact

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

TICKETS