Film: The Blue Caftan

Film: The Blue Caftan


Evenementgegevens


Halim heeft samen met zijn vrouw Mina een traditionele kaftanwinkel in de medina van Salé, Marokko. Zijn authentieke handwerk levert schitterende kaftans op. Hun hele huwelijk lang leven ze al met een geheim, maar desondanks heeft het echtpaar een enorme genegenheid voor elkaar. Mina’s ziekte en de komst van Youssef, een nieuwe leerling die het vak wil leren, zorgen er voor dat dit fragiele evenwicht onder druk komt te staan. Verenigd in hun liefde, helpen ze elkaar om hun angsten onder ogen te zien.

Winnaar Fipresci prijs Beste Film (Un Certain Regard)- Cannes Filmfestival.

THE BLUE CAFTAN is geselecteerd voor het IFFR 2023. In Cannes werd de film met een staande ovatie ontvangen en won hij de FIPRESCI-prijs in het Un Certain Regard-programma (bron: cineart.nl).

Marokko 2022 – Maryam Touzani. Met o.a. Lubna Azabal, Ayoub Messioui, Saleh Bakri.

 

Kaarten kopen

 

Meer over de film:

In de microkosmos van het atelierwinkeltje laat Touzani de drie acteurs vooral met ogen en handen, blikken en aanrakingen tot elkaar spreken. Mina, vertolkt door de Belgische Lubna Azabal, beschermt met haar beslistheid Halims vakmanschap tegen de eisen van verwende klanten. Halims uitstervende beroep vergt aandacht en tijd: hij is dan ook een rustige man met een zacht gezicht en blauwe ogen, gespeeld door de Palestijnse Saleh Bakri. De knappe Youssef (de jonge Marokkaanse acteur Ayoub Missioui) heeft een warme, beschouwende persoonlijkheid.

De intimiteit die de film ademt, ontstaat in de schulp van beschutte privéruimtes: het achterkamertje van het atelier, het bescheiden appartement van het echtpaar en de schemerwereld van de hamam die Halim bezoekt: met haar toegewijde camera maakt Touzani ze tot heiligdommen van een delicate ziel.

Touzani spint zo haar eigen fijnzinnige draad uit het petrol-blauw van de door Halim gemaakte kaftan, het oranje van de mandarijnen die Mina eet en de sepiatinten van hun beschutte interieuren. Liefdevolle relaties zijn in Touzani’s wereld kwetsbaar en sensueel. Net als de totstandkoming van een kaftan vergen ze aandacht, zorg en een alert oog.

Over de regisseur

Maryam Touzani (Tangier, 1980)

Maryam Touzani is een Marokkaanse filmmaker en actrice. Ze is vooral bekend als regisseur van de veelgeprezen film Adam (2019), de inzending van Marokko voor de 92e Academy Awards voor beste internationale speelfilm, en The Blue Caftan (2022), de inzending van het land voor dezelfde prijs voor de 95e Academy Awards.

Met voorprogramma en maaltijd

Voorprogramma: voorfilm. De maaltijd voor deze avond wordt weer verzorgd door Het Witte Paard.

Aanvang 18.30 uur
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €14,50 voor film en maaltijd

Let op, de aangeduide eindtijd is bij benadering, omdat het voorprogramma van wisselende lengte is.

Een strippenkaart voor € 39,50 voor drie keer film + maaltijd. Zie voor spelregels strippenkaart: pagina-contact

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

TICKETS