Film: Nosferatu

Film: Nosferatu


Evenementgegevens


Het Witte Paard in Vreewijk bestaat dit 100 jaar en vandaar dat wij deze film vertonen in het kader van ‘Vreewijk wordt wakker’.  In het voorprogramma speelt Miranda Rademaker live viool, muziek voorbereidend op de ‘stomme’ film.

Dit is een speciale editie van de filmavond, vanuit de gezamenlijke Cultuur- Booster van Cultuur Concreet én tevens onze laatste film van dit seizoen, waarbij in dit geval de strippenkaarten voor deze keer niet geldig zijn.

Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (beter bekend onder de verkorte naam Nosferatu) is een Duitse horrorfilm uit 1922.
Het is de eerste echte verfilming van het boek Dracula van Bram Stoker. In 1921 werd er in Hongarije al een film gemaakt rond het personage met de titel Drakula halála (‘De dood van Dracula’), maar die had noch op het gebied van verhaal of van personages ook maar iets te maken met het oorspronkelijke boek. “Nosferatu” werd geregisseerd door Friedrich Wilhelm Murnau. De rol van de vampier (die in de film Graaf Orlok wordt genoemd) wordt gespeeld door Max Schreck.

Kaarten kopen

Regie: Friedrich Wilhelm Murnau
Jaar: 1922; Land: Duitsland

Over de film:

Thomas Hutter, een makelaar uit het fictieve Duitse plaatsje Wisborg, krijgt in 1838 op een dag een opdracht van zijn baas Knock om in de Karpaten de verkoop van een huis af te ronden met een zekere Graaf Orlok. Hutter laat zijn vrouw Ellen achter bij zijn vriend Harding en diens vrouw Ruth voordat hij aan zijn reis begint.

Onderweg stopt Hutter in een herberg, waar de bewoners grote angst lijken te hebben voor Orlok. In zijn kamer vindt Hutter een boek over vampiers, dat hij voor hij gaat slapen doorleest. Hij moet de volgende dag te voet naar het kasteel daar de koetsier hem weigert te brengen. Hij wordt echter al snel opgehaald door de koets van de graaf. In het kasteel wordt hij welkom geheten door de graaf, die een grote hoed draagt om zijn gruwelijke uiterlijk te verbergen. Hutter handelt de verkoop af, en gaat in op het aanbod van de graaf om de nacht in het kasteel door te brengen.

bron:Wikipedia

Over de regisseur: Friedrich Wilhelm Murnau

Friedrich Wilhelm Murnau (Bielefeld, 28 december 1888 – Santa Barbara, 11 maart 1931) was een Duits filmregisseur die wereldberoemd werd als maker van expressionistische films. Dit waren geluidloze speelfilms die in de jaren 20 in Duitsland gemaakt werden en waarbij de emoties van de personages door de vormgeving werden uitgebeeld. Deze films hadden vaak een bovennatuurlijk verhaal als uitgangspunt.

De beroemdste films van Murnau zijn Nosferatu, eine Symphonie des Grauens (1922), Der letzte Mann (1924), Faust (1926) en Sunrise: A Song of Two Humans (1927).

Murnau wordt door velen gezien als een van de grootste regisseurs uit de geschiedenis. Dit komt vooral doordat hij veel revolutionaire technieken heeft uitgevonden die sindsdien door anderen zeer vaak zijn nagedaan. Zo is hij bijvoorbeeld uitvinder van het subjectieve camerastandpunt, een standpunt waarbij de camera door de ogen van een personage kijkt.

bron: Wikipedia


Voorprogramma en maaltijd

Voorprogramma volgt

De maaltijd voor deze avond wordt verzorgd door Het Witte Paard.

 

Aanvang voorprogramma 18.30 uur, waarna maaltijd en hoofdfilm
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs voor deze speciale voorstelling €15,00

Alleen film is niet meer mogelijk. De zaal is niet groot en het enorm populaire concept is nu eenmaal maaltijd met voorprogramma en film.

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

TICKETS