Film: Le Hérisson

Film: Le Hérisson


Evenementgegevens


Le hérisson (de egel) is de veelbelovende debuutfilm van de nog jonge regisseur Mona Achache. De film is een verfilming van de populaire en bekroonde roman L’élégance du hérisson van schrijfster Muriel Barbery.

Regie: Mona Achache; 2009

Kaarten kopen

Deze film won de hoofdprijs op het Vlissingse filmfestival Film by the sea in 2009. Daarmee ging de prijs opnieuw naar een Franse film, nadat vorig jaar Entre les murs al won. Volgens juryvoorzitter Rinus Ferdinandusse is Le hérisson ‘een ode aan het leven’, en daarmee slaat hij de spijker op de kop. Paradoxaal genoeg gaat de film over een meisje dat zelfmoord wil plegen. Dit thema wordt behandeld in een afwisselend licht-humoristische en diepzinnige toonzetting.

De plaats van handeling: een gebouw in Parijs met een vijftal grote, luxueuze appartementen. In dat gebouw woont een vrouwelijke concierge, een van het soort dat langzaam aan het uitsterven is. We maken kennis met haar, maar ook met twee andere bewoners. Drie verschillende mensen, die ondanks hun verschillende achtergrond alledrie iets gemeenschappelijks hebben: ze hebben het idee dat ze anders zijn dan de anderen.

Tussen de drie hoofdrolspelers ontwikkelt zich een fragiele en subtiele band, en langzaam leert Paloma dat er ook mensen zijn die zich niet achter vooroordelen en standsverschillen verschuilen. Le hérisson vraagt veel van de kijker, voornamelijk omdat er vrij weinig lijkt te gebeuren. We volgen de camera van Paloma terwijl ze door het gebouw dwaalt en maken zo kennis met de andere bewoners. Er mag dan weinig gebeuren, gesproken wordt er wel veel. Het is de verdienste van Mona Achache dat de film meer is dan een wat saaie boekverfilming en een typische Franse praatfilm. Ze voegt namelijk hier en daar fijnzinnig humor toe en houdt ook duidelijk van experimenten. De geanimeerde tekeningetjes zijn een leuke vondst om de verstoorde realiteitszin van Paloma in beeld te brengen. En actrice Josiane Balasko trekt de film naar een hoger plan. Ze verandert gaandeweg de film. Eerst is ze een tamelijk oninteressant personage (de egel), maar steeds meer geeft ze zichzelf bloot, en hoe opener ze zich opstelt, hoe kleurrijker ze wordt.

Le hérisson is een fijne film, die beter wordt naarmate je er meer in komt. Het einde is dan wel erg abrupt maar niet minder ontroerend.

bron: fransefilms.nl

Voorprogramma

Volgt nog.


Met maaltijd van Roos Marijn!

 

Kaartjes zijn direct te koop: zie onderaan

Aanvang 18.30 uur.
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €13,50

Alleen film: € 5,50 ; ook dit reserveren s.v.p.

Een strippenkaart voor € 35,00 voor drie keer film aansluitend + maaltijd is een mogelijkheid.

Aanvang film om 19.30 u

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

Kaartjes kopen