Film ‘Boyhood’

Film ‘Boyhood’


Evenementgegevens


boyhood1-s25 februari Film ‘Boyhood’ met OSCARnominatie!! en onlangs Britse Bafta prijs!)

van Richard Linklater 2014

Boyhood laat het leven van een jongen genaamd Mason zien van zijn zesde tot en met zijn achttiende. Een typisch coming-of-ageverhaal dus. Maar waar dergelijke films normaal gesproken worden gemaakt met hoofdrollen voor diverse acteurs van verschillende leeftijden, pakte regisseur Richard Linklater het anders aan. Voor de belangrijkste hoofdpersonages (de jongen, zijn twee ouders en zijn zus) werden vier acteurs gecast met wie Linklater ieder jaar steeds een aantal dagen filmde. Dat lijkt misschien niet heel bijzonder, maar in de filmwereld zijn dit soort langetermijninvesteringen hoogst ongebruikelijk. Wat immers als een van de betrokkenen er na een paar jaar de brui aan geeft? Of erger nog: wat als iemand komt te overlijden? Linklater was dan ook zo verstandig om de rol van Masons oudere zus aan zijn eigen dochter te geven en de vaderrol te laten vervullen door Ethan Hawke, met wie hij geregeld samenwerkt.

Mensen op het witte doek zien opgroeien, is niet volkomen nieuw. Denk bijvoorbeeld aan de periode van bijna tien jaar waarin we de ooit jeugdige cast van de Harry Potter-films volwassen zagen worden, of Linklaters eigen Before-trilogie, die met tussenpozen van negen jaar steeds een dag uit het leven van twee mensen liet zien. Echter, nooit eerder zaten we er als publiek zo dicht bovenop als in Boyhood. Voor onze ogen verandert Mason gedurende tweeënhalf uur van een kleine snotneus naar een jongvolwassene met zijn eigen persoonlijkheid en ambities. Het verloop van tijd weet Linklater goed te bewerkstelligen door elke scène stevig in het heden te planten, zonder te vermelden in welk jaar we ons precies bevinden. Die informatie wordt immers perfect gecommuniceerd met muziek, kapsels, kleding, technologie, en zo nu en dan een uitspraak over actuele ontwikkelingen.

boyhood

Iedere laatste woensdag van de maand

Welke films worden vertoond blijft een verrassing tot een maand voor de vertoning. Dan worden de titels en inhoud kenbaar gemaakt op de website.

Om de maand wordt er een maaltijd geserveerd vooraf aan de filmavond. Voor 2015 is dat in januari, maart en mei.

Aanvang 19.30 uur Zaal open vanaf 19.00 u. prijs € 5,00