Film: Fanfare

Film: Fanfare


Evenementgegevens


Een klassieker bij PodiumVreewijk, dat is ons streven eens in het jaar en nu voor koningsdag deze feestelijke film!

Fanfare is een Nederlandse komische speelfilm uit 1958, geregisseerd door Bert Haanstra. De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Met ruim 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film op Turks Fruit na, de succesvolste Nederlandse film aller tijden.
Het scenario werd geschreven door Bert Haanstra en Jan Blokker. Aan de film werd deelgenomen door een keur aan Nederlandse artiesten. De muziek is van de hand van Jan Mul en werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest. De filmmuziek is als dubbelmars uitgegeven onder de naam Fanfare in Es.
De film was het speelfilmdebuut van Bert Haanstra, en wordt gezien als uniek in de Nederlandse cinema. 

Regie: Bert Haanstra Jaar: 1958 Land: Nederland

Een eerdere film van Haanstra, de documentaire ‘Glas’ ook uit 1958, won een Oscar De eerste Nederlandse Oscar.

Over de film:

De film speelt zich af in het fictieve dorpje Lagerwiede, dat een goede fanfare telt, Kunst en Vriendschap geheten. Deze fanfare wil deelnemen aan een concours en heeft een grote kans in de prijzen te vallen.

Tijdens de voorbereiding op dat concours breekt echter ruzie uit tussen twee muzikanten. Als gevolg daarvan wordt de vereniging verdeeld in twee kampen die beide op eigen titel willen deelnemen aan het concours. Een componist schrijft voor beide orkesten een afzonderlijke compositie; op het eerste gehoor zijn het twee totaal verschillende stukken.

Na veel verwikkelingen arriveren beide orkesten gelijktijdig op het podium van het concours

bron:Wikipedia

Over de regisseur: Bert Haanstra

1916- 1997

Met camerawerk voor de speelfilm Myrte en de demonen doet Haanstra ervaring op in Londense filmstudio’s. In 1948 maakt hij zijn eerste film, De Muiderkring herleeft. Het onderwerp is de literaire kring die de dichter P.C. Hooft in de zeventiende eeuw om zich heen heeft verzameld in het Muiderslot. Met het lyrisch filmgedicht Spiegel van Holland (1951) wordt Haanstra tijdens het Filmfestival in Cannes onderscheiden met de Grand Prix. Zijn naam is gevestigd.

Een ongeëvenaard succes is zijn speelfilm ‘Fanfare’, naar een scenario van Jan Blokker. 2,6 miljoen bezoekers komen naar de bioscoop. Voor zijn documentaire Glas krijgt hij in 1958 een Oscar. Zijn films Alleman en Bij de beesten af worden voor diezelfde prijs genomineerd. Deze films, alsmede De stem van het water, tonen Haanstra’s specialiteit: het op zeer geestige wijze portretteren van de samenleving. Bij Alleman was, naast de briljante montage, een groot deel van het succes te wijten aan het door Simon Carmiggelt ingesproken en geschreven commentaar. In totaal krijgt Haanstra voor zijn films en documentaires 78 filmonderscheidingen.

 


Voorprogramma en maaltijd

Voorprogramma volgt

De maaltijd voor deze avond wordt verzorgd door het Witte Paard.

 

Aanvang voorprogramma 18.30 uur, waarna maaltijd en hoofdfilm
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €13,50

Alleen film is niet meer mogelijk. De zaal is niet groot en het enorm populaire concept is nu eenmaal maaltijd met voorprogramma en film.

Een strippenkaart voor € 35,00 voor drie keer film aansluitend + maaltijd.

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

TICKETS