Film: Eo (eee-ohhh)

Film: Eo (eee-ohhh)


Evenementgegevens


Visueel verbluffende film over de zwervende ezel Eo. Van een circus tot het Poolse en Italiaanse platteland: overal ervaart hij in gelijke mate  vriendelijkheid en wreedheid, gevangenschap en vrijheid. Over de dwaasheden van de menselijke natuur, vanuit het perspectief van de ultieme buitenstaander.

De wereld is een mysterieuze plek wanneer deze gezien wordt door de ogen van een dier. Eo, een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn, de willekeur van het rad van fortuin, maakt van zijn geluk een ramp en zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

De Poolse filmlegende Jerzy Skolimowski (Moonlighting) levert een visueel experimentele aanvulling op Robert Bressons zwart-witdrama Au Hasard Balthazar uit 1966. Eo won in 2022 de Jury Prize op het Filmfestival van Cannes. Naast de hoofdrol voor de ezel schittert Isabelle Huppert in een bijrol (bron eyefilm.nl).

Polen / Italië / Verenigd Koninkrijk 2022 – Jerzy Skolimowski. Met o.a. Sandra Drzymalska, Isabelle Huppert, Lorenzo Zurzolo, Mateusz Kosciukiewicz en Tomasz Organek.
Juryprijs in Cannes.

 

Kaarten kopen

Over de film:

Circusezel EO (vertolkt door zes verschillende ezels) wordt door dierenactivisten bevrijd en maakt tijdens een avontuurlijk leven kennis met de vele gezichten van de mens. EO doet dienst als werkezel, wordt op transport gesteld, belandt in een paardenkliniek en in de paradijselijke tuin van een Italiaanse villa, waar filmster Huppert grappig genoeg in een bijrolletje opduikt. In lyrische, roodgekleurde sequenties met intense muziek droomt EO van zijn circusvriendin Magda, heeft hij een nachtmerrie over een robotdier, doolt hij rond in een surrealistisch sprookjesbos. Pure filmpoëzie van de vermaarde Poolse filmvernieuwer Skolimowski, bekroond met de juryprijs in Cannes.

 

Over de regisseur

Jerzy Skolimowski (Lodz, 5 mei 1938)

Jerzy Skolimowski bewijst met zijn nieuwe film EO opnieuw een eindeloos eigenzinnige filmmaker te zijn. In zijn oeuvre is onvoorspelbaarheid de grootste constante.

“De grootste zonde die een filmregisseur kan begaan is saai zijn”, zei Jerzy Skolimowski ooit in een interview.
Wie het oeuvre van de inmiddels 84-jarige Poolse regisseur bekijkt, ziet een maker die zichzelf en zijn filmtaal constant opnieuw is blijven uitvinden sinds hij in de jaren zestig opkwam met landgenoten als Roman Polanski en Andrzej Żuławski.

Lees verder op: filmkrant.nl

Trailer:

Met voorprogramma en maaltijd

Voorprogramma: korte film van Han Hoezen: We Are Strange. Zie ook Podium+.
De maaltijd voor deze avond wordt weer verzorgd door Het Witte Paard.

Aanvang 18.30 uur
Zaal open vanaf 18.00 u.
Prijs €14,50 voor film en maaltijd

Let op, de aangeduide eindtijd is bij benadering, omdat het voorprogramma van wisselende lengte is.

Een strippenkaart voor € 39,50 voor drie keer film + maaltijd. Zie voor spelregels strippenkaart: pagina-contact

Theaterzaal Het Witte Paard
Groenezoom 245, Rotterdam, 3075 GD

TICKETS