Film ‘De Nieuwe Wildernis’

Film ‘De Nieuwe Wildernis’


Evenementgegevens

  • Datum:
  • Categorieën:
  • Zoekwoorden:

28 Oktober – Met voorprogramma: Louis Le Roy, Life and Work in Time and Space

Let op! Deze voorstelling is op de Enktuin!

Naast een knapperend vuurtje, onder de luifel in de buitenlucht. Neem een dekentje mee!

De aangepaste prijs is inclusief 2 drankjes: € 9,00

de paardenDe film: De Nieuwe Wildernis (2013)

Regie: Mark Verkerk en Ruben Smit

De Oostvaardersplassen zijn nu uitgebreid te bewonderen in De Nieuwe Wildernis.

De ongerepte natuur is vanzelf ontstaan in de drooggelegde Flevopolder. Maar dat betekent niet dat de mens helemaal geen invloed heeft gehad in het gebied. Zo zijn onder andere de paarden, herten en runderen door de mens geïntroduceerd. Daarnaast bestaat er de discussie of ingegrepen moet worden om massale sterfte tijdens koude winters te voorkomen. Maar over het algemeen mag de natuur zijn eigen gang gaan en dat heeft al voor bijzondere gebeurtenissen gezorgd zoals de legendarische terugkeer van de zeearend.

De makers wilden met deze film kunnen tippen aan de BBC-kwaliteit van documentaires als Earth en Frozen Planet. Een hoog gegrepen ambitie en bijna onvoorstelbaar dat dit mogelijk is met een natuurgebied in ons kleine kikkerlandje. Om dit te realiseren is er twee jaar gefilmd en zijn er in de lucht, onder de grond en zowel op als onder water twintig speciale filmhutten geplaatst. Daarnaast heeft de crew ook moeten afzien tijdens de koudste winter ooit in 2011-2012 met temperaturen van -25 °C in de Oostvaardersplassen. In totaal is driehonderdvijftig uur aan beeldmateriaal verzameld en honderden uren geluidsopnames. Dat allemaal op topkwaliteit. Een bijna onoverzichtelijke hoeveelheid die teruggebracht moest worden tot slechts anderhalf uur aan kijkplezier.Ruben Smit roze

De makers hebben met de voice-over een soort van verhaallijn willen creëren. Daardoor is de film ook voor kinderen interessant. Te zien is hoe verschillende dieren van elkaar afhankelijk zijn wat voedsel betreft. Zo zien we de jonge ganzenkuikens op de vlucht voor moeder vos die daar weer haar jonkies mee moet voeden. Maar ook strontvliegen die in de paardenpoep leven. De De Nieuwe Wildernis laat daarmee op spelende wijze zien dat de natuur zowel mooi als bruut, grappig of ontroerend kan zijn.

bron: FilmTotaal Yara Plasman

Louis le Roy5Het voorprogramma:

Louis Le Roy, life and work in time and space, 2009.

Regie: Beate Lendt

Documentaire “Louis Le Roy, life and work in time and space” waarin Le Roy aan het woord komt over zijn Ecokathedraal in Mildam. Ook komen nieuwe bouwers aan het woord die het werk voortzetten. Le Roy is de oprichter van de Stichting TIjd, die de ecokathedraal beheert, en een kenniscentrum is voor het ecokathedrale denken: eindeloos in ruimte en tijd.

De documentaire is gemaakt door Beate Lendt die gebruik gemaakt heeft van filmmateriaal van Johan van der Zee.

Let op! Deze voorstelling is op de Enktuin!

Naast een knapperend vuurtje, onder de luifel in de buitenlucht. Neem een dekentje mee!

De aangepaste prijs is inclusief 2 drankjes: € 9,00

Aanvang: 19:30 u, inloop en koffie: 19:00 u

Iedere laatste woensdag van de maand

Welke films worden vertoond blijft een verrassing tot een maand voor de vertoning. Dan worden de titels en inhoud kenbaar gemaakt op de website.

Om de maand wordt er een maaltijd geserveerd vooraf aan de filmavond.