Voorfilm over Karel de Groot

Voorfilm over Karel de Groot

Op dinsdag 26 februari wordt vooraf aan de hoofdfilm een voorfilm vertoond over het werk van Karel de Groot:

Karel de Groot: aquarellist aan het werk.

Enkele fragmenten uit teksten over hem:

Karel vond het belangrijk “Sur le motif”, d.w.z. ter plekke te werken.

“Het geplaatst zijn in en omgeven door het landschappelijke, kortom in totale confrontatie te zijn met het landschap is voor mij van grote essentiële waarde. Het geeft me de mogelijkheid op diverse manieren op het specifieke moment van aanwezig zijn te reageren.”

In de catalogus ‘Het Roze Licht in de Verte’  is het volgende interview opgetekend.

Uit het interview met vier vrienden van Karel: Frits Linnemann, Arie van Geest, John van’ Slot, Ben Sikken ( beeldende kunstenaars):

Het Roze Licht in de Verte…

“Ook in zijn landschappen verlangde hij ernaar uit die ouderwetse techniek te breken. Hij meende dat in het moderne ‘het grote gebaar’ te vinden was, waarnaar hij op zoek was en dat volgens hem de kracht van alle kunst was. Je ziet het in zijn aquarellen: Lekker plonzen… Even lekker soppen… dat soort woorden kon ie dan gebruiken. Terwijl hij tegelijkertijd als een heel ouderwetse schilder in het landschap stond. Als hij een landschap schilderde, kon je zien hoe vochtig het was. Of hoe koud, of hoe groen. Daar kon hij ook over praten: Zie je dan hoe heiig het is? Als je met hem in de auto zat, kreeg je voortdurend commentaar op het landschap. Kijk, dat roze licht daar in de verte…”

Meer lezen en kijken: stichtingkareldegroot.com