Ed en Willem Bever

Ed en Willem Bever

Voorfilm 31 mei bij The Truman Show:

een film met een bijzondere draai: is dit het echte leven? En hoe zat dat dan in de Fabeltjeskrant? Was dat ook niet net het echte leven?

De komst van de gebroeders Bever

De komst van de Bevers geschiedde op een moment in 1968 dat de serie gedoemd leek van de buis te verdwijnen. De verhalen zouden te moralistisch en te gecompliceerd zijn. Vandaar dat de schrijver van De Fabeltjeskrant  Leen Valkenier besloot om een aantal dieren in de serie te introduceren, waarmee de kijkers zich gemakkelijk konden identificeren. Dit werden de twee noeste arbeiders Ed en Willem Bever. Het bleek een gouden greep.

Aanvankelijk moeten de andere dieren niets van de gebroeders Bever hebben. Ze moeten er erg aan wennen dat de gebroeders Bever hun de vooruitgang komen brengen.

 

De gebroeders Bever spreken met een Rotterdams werkmansaccent. De rol van Willem werd vertolkt door Frans van Dusschoten, die van Ed door Ger Smit.

 

Leen Valkenier

(Rotterdam, 19 maart 1924 – Ibiza, 1 maart 1996)

Leen Valkenier groeide op in Vreewijk. Valkenier werkte lange tijd als redacteur van De Legerkoerier bij de legervoorlichtingsdienst, en ook als copywriter in de reclamewereld.

In 1968 begon hij met het schrijven van De Fabeltjeskrant, dat hem grote roem bracht en waarvan in totaal 1640 afleveringen zouden worden uitgezonden. Bij het schrijven ervan werkte hij nauw samen met Frans van Dusschoten, Ger Smit en Elsje Scherjon, de acteurs die tekenden voor verschillende stemmen. Ellen van Eijk, met wie Valkenier tot 1971 getrouwd was, claimde model te hebben gestaan voor de figuur van Juffrouw Ooievaar. Samen met Ruud Bos componeerde hij de twee hits van Ed & Willem Bever: Het Stoomlied (Kunst En Vliegwerk) (1970) en Hup Daar Is Willem! (1971).

Valkenier schreef, samen met Renée van Utteren, ook de serie Paulus de Boskabouter uit 1974.

Zijn begin jaren 70 geschreven kinderprogramma De Woefs en de Lamaars werd echter geen succes.

Met Pieter Goemans schreef hij de carnavalshit van Een Lijster In De La, waarmee Adèle Bloemendaal in 1975 een hit scoorde.