Bio Lena Evora

Bio Lena Evora

Zangeres en verhalenverteller Lena Evora is geboren in Rotterdam maar heeft haar roots liggen op Kaapverdië. Lena laat zich graag inspireren door haar roots én haar geboorteland. Zij zingt zowel Kaapverdisch als Nederlandse (levens)liederen en combineert zo the best of both worlds.

Het muzikale avontuur van Lena begint in ’95 als zij op 17-jarige leeftijd wordt uitgenodigd om een duet te zingen met de artiest ”Rui Last One”. Het nummer ”Djosa” slaat aan bij het publiek en wordt een succes binnen de Kaapverdiaanse popmuziek. Tegenwoordig behoort het nummer tot één van de klassieke dansnummers Djosa:

https://www.youtube.com/watch?v=5YHkN_fRi_0

Na de eerste studio opname wordt Lena gevraagd om te participeren in andere opnames als zowel lead- als achtergrondzangeres.

Een lange tijd concentreert Lena zich op haar studie waardoor muziek op de achtergrond raakt. Tot 2011! In dat jaar wordt zij als een van de artiesten gevraagd om deel te nemen aan een eerbetoon voor een gerenommeerde  Kaapverdische componist ”Betu Silva”. De ”muzikale” stil wordt dan doorbroken en Lena stort zich vanaf dat moment in de muziek. Of het toeval is of het lot, wordt zij in hetzelfde jaar gevraagd om de lead zangeres te zijn van de de band ”Volta” . Volta betekent terugkomst en in deze periode maakt Lena haar definitieve herintrede in de muziekwereld. De band combineert Kaapverdiaanse traditionele muziek met verhalen uit de eilanden. Het hoogtepunt is een succesvolle optreden in theater Zuidplein te Rotterdam:

promo theatershow Volta

 

In 2012 besluit Lena solo te gaan en het duurt twee jaar voor zij in eigen beheer haar eerst single ”Kamin d’Corda” met bijbehorende videoclip uitbrengt:

https://youtu.be/jCdVeYzjWxo

In de video zijn de familieleden van Lena vertegenwoordigd waaronder haar oma Joana Honorata Lima die in 2015 overleed. Het nummer wordt het jaar daarop genomineerd in de Cape Verdean Music Award in de categorie beste morna (= een traditionele  muziekstroming uit Kaapverdië )

https://youtu.be/8m1w_brclc8

 

Lena brengt achtereenvolgens de volgende nummers uit:
Bruxa (2014)

https://youtu.be/8no79gtjZWo

Kerida (2014)

https://youtu.be/8XypG3mvjeU

Hey Kriola (2015)

https://youtu.be/nrAwrO2EwJo

Mal d’Amor (2015)

https://youtu.be/F7CRPXP1kvA

Part d’Mi (2016)

https://youtu.be/DMRmWdTaesQ

Alle nummer die zijn uitgebracht hebben een verhaal, hun eigen verhaal. Lena laat zich al langere tijd inspireren door haar roots en dat is te horen in haar muziek. Tevens speelt haar geboorteland Nederland steeds meer een rol in haar muziekkeuze. Haar concerten bestaan uit een mix van bestaande
nummers en eigen composities. Zij neemt haar publiek mee naar een andere belevingswereld en vertelt de achtergrond verhalen van haar muziek(keuze). Lena zoekt in haar concerten naar het evenwicht tussen entertainen en informeren.

Muziek&Verhalen uit Kaapverdië! op 11 juni in Het Witte Paard Vreewijk

Zie ook: lena-evora-muziek-en-verhalen-kaapverdie

Zoals de titel het al verraad gaat dit concert over de muziek en verhalen uit Kaapverdië (met kleine uitstapjes naar Nederland).  Lena wordt muzikaal ondersteund door ware professionals. Pianist, arrangeur en componist Toy Vieira die de artiesten Cesaria Evora tot Stromae muzikaal heeft begeleid. Basist en componist Frans Silva die net zijn debuut album ”Variaçao d’Temp” heeft uitgebracht. Gitarist en componist Marcelo Rosário die net is afgestudeerd aan het conservatorium en samen met zijn vriendin Morgana het album ”Miscellaneous” heeft uitgebracht. En last but zeker not least percussionist Anibel Fortes die jaren in de succesvolle boyband Livity heeft gezeten.