Clara Sies Gastprogrammeur

Clara Sies Gastprogrammeur

Gastprogrammeur bij PODIUM VREEWIJK |film op 26 april 2017

Clara Sies, bewoner van Vreewijk, is deze maand gevraagd als gastprogrammeur voor de filmavond op 26 april. Zij koos voor de Franse film ‘la famille Bélier. Waarom ze voor deze bijzondere film gekozen heeft zal ze zelf tijdens de filmavond toelichten in het voorprogramma.

Clara Sies zette samen met haar man Sjaak eind vorige eeuw de Stichting Minusplus op, de latere Voedselbank Nederland op, een project dat nu overal in Nederland navolging krijgt. De Voedselbank geeft mensen die onder het minimum bestaan leven, voedselpakketten en bestrijdt zo verborgen armoede en de verspilling van voedsel.

Een half jaar geleden introduceerden Clara en Sjaak hun idee over een terugkeer van ‘de Gaarkeuken’. Zo heette in de crisisjaren dertig van de vorige eeuw in de volksmond de plek waar de armen een maaltijd kregen. En ook al is de situatie niet zo alarmerend als toen, Clara en Sjaak Sies maken zich ernstige zorgen. Steeds meer mensen vallen bij de Voedselbank buiten de boot omdat ze nét te veel inkomen hebben. Door de gaarkeuken krijgen mensen in ieder geval één warme maaltijd per dag. 21 maart j.l. ging de gaarkeuken van start op de Steenplaat bij Humanitas. Deze is van dinsdag t/m vrijdag geopend.

Clara Sies speelde in oktober vorig jaar nog een (hoofd)rol als ‘hoofd van de toelatingscommissie Vreewijk’ in de locatievoorstelling van het Rotterdams Wijk Theater ‘Status Apart(e)’ tijdens het feestjaar 100 jaar Vreewijk.