Scheepsopera Noordereiland – voorprogramma 25 mei 2016

Scheepsopera Noordereiland – voorprogramma 25 mei 2016

De Scheepsopera van Noordereiland geeft live een voorproefje!

Nieuws-2014-09_Opera

In het kader van de Operadagen treedt een delegatie van Scheepsopera Noordereiland exclusief op in Vreewijk.

Het Noordereiland van Rotterdam is een schip in de Maas. Als Motorschip Noordereiland zetten we met de bewoners al een aantal jaren achter elkaar een levensechte ‘Scheepsopera’ neer. Een initiatief van eilandbewoner en kunstenaar Joe Cillen. Geen klassieke opera, maar een spektakel waaraan alle eilandbewoners – van jong tot oud – mee (kunnen) doen. Het filmpje laat fragmenten van de uitvoering in 2014 zien. De Scheepsopera groeit elk jaar!

Compositie en uitvoering door bewoners en kinderen

Vanaf 2010 werken we met een groeiend aantal bewoners aan het maken en uitvoeren van de Scheepsopera. We begonnen met een Prelude van 7 minuten en inmiddels is de compositie, van eilandbewoner Bart Egeter, gegroeid naar ruim een half uur muziek.

De plot van de Scheepsopera is simpel: Kinderen ontdekken dat het eiland niet aan de grond vast zit en vinden onder het eiland raadselachtige dozen die een zacht zoemend geluid maken. Ze merken dat het water rond de boxen warmer is en dat je, als je er een tijdje in rond zwemt, plotseling allerlei dingen gaat zien die, zo blijkt, beelden uit het verleden en uit de toekomst met elkaar verbinden. Een kleine groep kinderen besluit te vertrekken, maar probeert dat geheim te houden. Vanuit dit thema worden uitstapjes naar andere tijden en plaatsen, andere werelden en culturen gemaakt.

Het gaat om de reis zelf, niet de bestemming

De Scheepsopera is een project in ontwikkeling met telkens in de nazomer een uitvoering.  In de loop van de jaren zijn en worden steeds meer bewoners van het Noordereiland betrokken bij het maken en uitvoeren van de Scheepsopera. Met uiteindelijk, ooit in de toekomst, een totaaluitvoering. Inmiddels zijn er ruim 40 bewoners en kinderen betrokken bij de Scheepsopera. We zingen, spelen, lachen, werken, bouwen decors, praten, repeteren, denken, doen, kortom: we ontmoeten elkaar.Scheepsopera NE 2015 Minder mijlen dan duizend Reddingsboei MS Noordereiland

Foto’s: Scheepsopera Noordereiland

hier is de facebook-pagina